11 mei 2019 – Werkenden hebben steeds vaker verschillende arbeidsrelaties naast of na elkaar, van vast en flex tot zzp. Sociale zekerheden daaraan ophangen, werkt niet meer. Met de Dag van de Modern Werkenden start vandaag de campagne ‘Sociale Zekerheid? Vernieuwen doen we samen!’. De Werkvereniging verzamelt handtekeningen om basiszekerheden te koppelen aan de werkenden zelf in plaats van aan het soort contract dat zij hebben.

Voor Modern Werkenden is het werk zelf belangrijk, niet of dat vast is of flex of zzp. Al meer dan twee miljoen van de negen miljoen werkenden in Nederland hebben een hybride loopbaan waarin ze die vormen combineren of afwisselen. Toch is ons stelsel voor sociale zekerheid nog steeds gebaseerd op een leven lang bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche. Alleen daarvoor zijn arbeidsongeschiktheid, opleidingen en pensioen collectief geregeld.

Steeds minder werkenden in hokjes te vangen

Roos Wouters, aanjager van de Werkvereniging: “De minister wil hervormingen maar laat die over aan traditionele partijen als de werkgevers en de vakbonden. Dat betekent dat grote groepen niet vertegenwoordigd zijn en dat hun belangen niet worden behartigd. Het resultaat is onder andere het plan voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor zzp’ers. Daarmee timmer je er alleen maar een nieuw hokje erbij, terwijl steeds minder werkenden in hokjes te vangen zijn.  

Driekwart van de zzp’ers bij ziekte niet onder het bestaansminimum

Pierre Spaninks, zzp-expert: “Driekwart van de zzp’ers heeft op eigen kracht buffers opgebouwd om zelfs bij langdurige ziekte niet onder het sociaal minimum te komen. Denk aan een particuliere verzekering, een broodfonds, spaargeld of een eigen huis. Voor die meerderheid komt een verplichte collectieve verzekering neer op een belastingverhoging waar niets tegenover staat. Terwijl de minderheid die te weinig verdient om zulke reserves aan te leggen, ook geen verplichte premies kan betalen.”

Modern Werkenden moeten een stem krijgen

In de petitie vraagt de Werkvereniging het kabinet om af te zien van een verplichte collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor zzp’ers en om in plaats daarvan te komen tot een sociaal stelsel voor álle werkenden. Daar moeten dan niet alleen de vakbonden en de werkgevers over kunnen meepraten. Ook de Modern Werkenden moeten een stem krijgen, onder wie de ruim 1 miljoen zzp’ers die ons land rijk is.

Teken de petitie!

Sociale zekerheid vernieuwen doen we samen, met alle werkenden. Verplichte AOV voor zzp’ers is niet het antwoord. Laat Jouw Stem horen!

De Sociale Zekerheid? Vernieuwen doen we samen!
Nee tegen verplichte arbeidsongeschiktheids verzekering speciaal voor ZZP.
Laat Jouw Stem horen!

De verkorte link naar de petitiepagina is:http://www.werkvereniging.nl/vernieuwen

Wat is een AOV voor ZZP

Wil je een evenement bij Seats2meet organiseren en van onze kanalen gebruik maken? Laat het ons weten!

Vanzelf deze berichten ontvangen?

Meld je aan en je zult als eerste weten bijvoorbeeld welke evenementen er georganiseerd worden. Ons magazine verschijnt 10x per jaar in je mailbox. Heb je een leuk artikel wat je in onze nieuwsbrief zou willen plaatsen? Vraag hier meer informatie.

Ja, ik laat me graag door Seats2meet inspireren

* indicates required Email Address *

First Name
Last Name